Konec Burning Life

Burn it downOčekávali jste, že začátkem podzimu najdete na svých oblíbených webech pozvánku na Burning Life, každoroční festival plný neobvyklých exponátů, událostí a nekonečných celotýdenních párty? Tak to budete asi letos překvapeni.
V červenci ohlásil Philip Linden zcela zásadní změnu. Burning Life je předán do rukou “komunity,” a LL přestává být partnerem této oblíbené akce. A co víc, ponechává si i jméno festivalu, protože Life is Life, a na ten má LL asi patent. Festival tedy dostává jméno Burn 2.0, které vyvolává mezi uživateli SL poměrně rozporuplné pocity.

Jak se můžete dozvědět na novém webu Burning-kdysi-Life, předání do rukou komunity znamená především to, že za pozemek, na kterém zdarma vytvoříte zábavu pro ostatní, si musíte zaplatit. Cena za 512 metrů čtverečních je 8000 L$. Tahle částka se dá koupit za 30 USD. Nákup pozemku probíhá již teď, přes XStreetSL, kde je jeho cena v dolarech vyčíslena na 47 USD.
Dle informací pozemek budete moci začít užívat 3. září, pozemky budou “zrušeny” 31. října. Tento kousek virtuální země je tedy k dispozici necelé dva měsíce.
Pro představu, za pozemek o velikosti 512 metrů pořízený přímo od LL platíte 5 USD měsíčně.
Malá odbočka pro ty, kdo na XS obchodují. Dle webu B2 je těchto pozemků k dispozici 84, na XS je jich ještě k prodeji 60. Sales Rank je 191, Peak Sales Rank je 64. Zajímavá čísla po dvaceti prodaných položkách.

Linden Lab má samozřejmě právo rozhodovat o tom, co bude a nebude sponzorovat či dotovat. Ale…
Burning Life byl vždy velmi striktně nekomerční, jakýkoli náznak prodeje, propagace, vkládání odkazů na obchodních části SL a podobně bylo vždy zakázáno. Všichni dělali vše zdarma. LL dávalo k dispozici pozemky, pořadatelé i autoři všech objektů a akcí pracovali zdarma, po celém BL jste mohli najít mnoho a mnoho dárečků zdarma.
V tuto chvíli tedy pořádání festivalu, který všichni dělají zadarmo a pro radost, přináší Linden Labu výdělek v podobě peněz za pozemky od těch, kteří budou měsíc připravovat a pak další týden bavit lidi zajímavým programem.

Burning Life byl vždy ze strany LL propagován jako jejich festival, jejich nápad a jejich úspěch. Předpokládá se tedy, že po vložení festivalu do rukou komunity to bude festival komunity, a LL již dále nebude prezentovat tento jiný festival, s jiným jménem, jako svoje cokoli.

Dá se očekávat i možnost, že ti, kteří v dobré víře baví ostatní zdarma a ve svém volném čase, budou chtít z této mašinérie odstranit ten jediný článek, který na tom vydělá, tedy LL.
Nechme se tedy překvapit, kde v budoucnu potkáme hořícího muže a týdenní žhavou přehlídku ojedinělých nápadů z celého světa.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *