Návod jak zničit Second Life i OSgrid

Můj přístup k alternativám je myslím dobře znám. Nebo se alespoň dá vyčíst z mých kritických poznámek k současnému stavu Second Life, naposledy třeba v konstatování o konci Burning Life.

Bohužel, neinformovanost či nezájem být informován v mnoha případech dělá z alternativních možností frašku, a stává se spíše směšnou snahou o boj s větrnými mlýny, a z jinak schopných lidí vytváří pokřivené Dony Quixoty.

V současné době se někteří lidé rozhodli, že Linden Lab si už dovoluje příliš a že začnou budovat svá alternativní království v OSgridu. Nic nového pod sluncem, OSgrid je takzvaně zadarmo, a pěkných pár Čechů už o tom pěknou dobu ví:)

Problém je ten, že snaha vytvořit komunitu v OSgridu probíhá podle toho nejtragičtějšího scénáře. V OSgridu totiž neexistují pravidla, při jejich shánění se doklikáte maximálně k tlačítkům Donate, společnost provozující OSgrid je nezisková, a to zjevně znamená, že na otázku ohledně pravidel nebude ani odpovídat. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Proč ne, každý má právo se samostatně rozhodnout, kde bude trávit svůj čas. Když zdejší komunitě nevadí, že bude trávit hodiny a hodiny práce na tvorbě možná unikátních a krásných věcí a pak přijde jeden šikulka s copybotem, během pár minut si “zazálohuje” jejich práci pro sebe, v horším případě ji zpeněží na jiném gridu, kde se spravedlnosti asi nedovoláte, když budete argumentovat vlastnictvím ve zcela jiném prostředí…

Bohužel OSgrid je skladištěm kradených věcí ze Second Life.
Jak jinak si vysvětlit, že ty známé a hojně v SL využívané dirty věcičky od Arcadia Asylum se vyskytují na OSgridu často bez autora, lépe řečeno, asi v pěti různých prohlížečích mi to autora ani poněkolika minutách nenačetlo?
Pochybuji, že se Arcadia Asylum za svoji práci stydí, pravděpodobnější je fakt, že tohle už se provalilo a vyřešilo zrušením “autora” na OSgridu.

Originály v SL, Arcadia Asylum
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

OSgrid kopie
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

Originály v SL, Arcadia Asylum
Second Life stuff in OSgrid

OSgrid kopie
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

Originály v SL, Arcadia Asylum
Second Life stuff in OSgrid

OSgrid kopie
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid
a mnoho a mnoho dalších…

Pochybuji, že všichni autoři newbie oděvů, které vytvořili a dali zdrama nováčkům přímo do Library, aby zlepšili úroveň celého SL, dali právo nějakému jedinci na OSgridu, aby si je vzal a zdarma je distribuoval na jiném gridu.

Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

Co vím je, že Kriss Lehmann, majitel Botanical na SL regionu Straylight, rozhodně nikomu nepovolil přenést svoje stromy na OSgrid. Kopie jsou sice nepovedené, sculpty jsou “znovu postavené” trochu jinak, textury na nich jinak rozložené, ale původního autora asi každý z vás pozná.
Podle jména parcely na horní liště jistě vidíte, co je originál, a co je nepovedená kopie, navíc poskytovaná free to copy.

Originály v SL, Kriss Lehmann
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

OSgrid kopie
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

Originály v SL, Kriss Lehmann
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

OSgrid kopie
Second Life stuff in OSgrid Second Life stuff in OSgrid

Rádobyautoři těchto “krásných věcí zdarma” jsou zjevně velcí bojovníci za konec Second Life “tvořící” jinde. Tvořící tak, že berou věci ukradené ze Second Life, a snaží se “konkurovat” Second Life vytvářením alternativní komunity. Naneštěstí krom samotného Second Life zabíjejí také celý tento grid, podřezávají si pod sebou větev ještě ani nevzrostlého stromu. Protože do prostředí, kde každý content creator vidí, že se neomaleně krade a práva na vlastnictví jsou potírána a zcela ignorována, do takového prostředí asi nikdo z těch schopných investovat nebude.

Paradoxně tedy taková činnost do daného gridu přivádí ty, kteří smýšlejí komunisticky, a nejspíš tuto “rovnoprávnost” nikdy nezažili, a domnívají se, že všechno patří všem, někdo bude pracovat a někdo jiný si bude beztrestně brát plody jeho práce. Pak jsou zde také ti, kteří si chtějí něco vyzkoušet, ale jejich úroveň nikdy nedosáhne takových kvalit, aby někomu stálo za to je okrást.
Schopné v takových gridech nečekejte. Užíváním kradených věcí nejen okrádáte tvůrce v Second Life, okrádáte také sami sebe o čas investovaný do alternativního gridu, protože kde není obsah, nebudou ani uživatelé.
Doporučuji si v této souvislosti přečíst něco o historii SL kde Philip Linden popisuje růst SL, to, kde se vzali další a další rezidenti. Přes veškerou averzi, kterou kdo proti SL má, jistě je nutné uznat, že tento postup funguje. A bude fungovat či nefungovat i jinde.

Kopírování zabíjí hudbu?

Jistě teď někteří vychcánci, kteří nikdy ani prstem nepohnuli, aby vytvořili něco, co stojí za řeč, ale řečí mají plnou pusu, protože vědí všechno nejlíp, namítnou, že přece v době internetu je všechno zadarmo a krade každý, tak co.

Ano, pokud i ty sám kradeš, okrádáš někoho. V kolečku různých mašinérií jsou okrádány dost často také distributoři, kritizovaní za vysoké marže, je okrádáná OSA a podobné nesmyslné svazy. Jsou okrádáni také autoři, u hudby třeba ti, které znáte ze stránek bulváru a podií na koncertech.
Nikdo, koho znáte osobně, že?

Vychcánky prosím, aby přišli, stačí v SL, a tváří v tvář mi řekli, že by mi rádi něco ukradli, že jim nevadí, že jsem to vytvářela několik hodin, a ráda bych za těch několik hodin práce získala peníze formou velmi drobných a nejistých příspěvků prodejem tohoto virtuálního objektu, abych dokázala zaplatit alespoň pozemek, na kterém se tyto objekty, pro radost a volné užívání ostatním, nacházejí.
Máte na to někdo koule? Nebo možná spíš žaludek, co myslíte?
Potažmo peníze na právníka, případů kdy byl někdo žalován za tento typ krádeže není málo, a to že nemáte kreditku na SL účtu vás opravdu nečiní anonymními nebo snad neviditelnými:)

A naopak, vžijte se do sitauce, že něco několik hodin vytváříte, a někdo přijde, a vezme si to. V horším případě to prodává, takže vydělá peníze, bez práce. Zatímco vy peníze vyděláváte prací, pouze tou RL, protože virtuální nesmysly byste přece neprodávali, že?

Kdo mě zná, ví, že když mi slušne řekne, dostane ode mě cokoli z mých věcí zdarma. Chová se tak většina těch rozumných tvůrců v SL, jen se s nimi možná neznáte.
Budete-li dodržovat alespoň základní úctu k těmto lidským bytostem, budou i oni slušní a dají vám toho docela dost zdarma. Mnohdy už i dávají, mnoho výtvorů můžete najít v Second Life zdarma.

Obávám se ale, že pokud budete napadat svobodu každého tvůrce se rozhodnout, zda vám dá svoje výtvory zdarma, nebo za nějakou symbolickou částku, přinutíte tak tyhle lidi aby už nic netvořili. Zůstanete u svých ošklivých krabic s kradenými texturami.

Zabíjíte všechny gridy. Ten, ze kterého jsou věci ukradeny, i ten, na kterém tyto věci používáte. Děláte všechno proto, abyste urychlili jejich zánik.
To je to, co chcete?

PS: Lokálně pro samotáře

Mnoho lidí netuší, že opensim je natolik open, že si můžete vytvořit lokální sim či sousimí na svém počítači. Pokud nepotřebujete k životu komunitu, ale chcete si jen zkoušet něco nanečisto a zadarmo, postavte si svůj lokální sim, rychlost vás opravdu mile překvapí;)
Wiki najdete tady a možná se vám bude hodit vysvětlení některých příkazů nebo odkaz na TortoiseSVN

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *